Tanden bleken

Wij maken gebruik van een technisch geavanceerd systeem voor het wit maken van tanden PrevDent genaamd. Het is veilig, effectief en geeft snel resultaat. In ongeveer anderhalf tot twee uur worden uw tanden aanzienlijk witter. Het bleken van tanden is een cosmetische behandeling, een proces waarmee verkleuringen van tandglazuur en tandbeen lichter worden.

Het actieve ingrediënt van de door de PrevDent lamp geactiveerde gel is waterstofperoxide. Bij de afbraak van deze stof komt zuurstof vrij, dat in het tandglazuur en tandbeen dringt en de moleculen die zorgen voor de verkleuring afbreekt zonder de structuur van de tanden aan te tasten. De PrevDent lamp activeert de waterstofperoxide en helpt deze stof bij het binnendringen in het tandoppervlak. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van de PrevDent lamp de effectiviteit van de PrevDent gel met 35% of meer verhoogt, wat gelijk staat aan een gemiddelde verbetering van acht a negen tinten lichter. *

* gemeten met de Vita-schaal op kleurwaarde ingedeeld.

Procedure
Het is verstandig om voor de behandeling begint niet te veel te drinken en voor de zekerheid nog even naar het toilet te gaan!
Voor dat er gestart wordt met de bleekbehandeling wordt uw gebit gereinigd.
Eerst worden uw lippen en tandvlees afgedekt, zodat alleen uw tanden nog zichtbaar zijn. Vervolgens wordt gel op uw tanden aangebracht die speciaal ontwikkeld is voor gebruik in combinatie met de PrevDent lamp. Deze versterken elkaar in het afbreken van de vlekken en verkleuringen op uw tanden. Zodra de gel op uw tanden is aangebracht, wordt de lamp op de mondrefractor geplaatst. Dit duurt 15 minuten. Daarna wordt de oude gel verwijderd, nieuwe aangebracht en de lamp opnieuw geplaatst. Dit wordt in totaal drie keer herhaald.
De PrevDent procedure schrijft voor dat al het zachte weefsel in en rond de mond wordt beschermd. De mondhygiëniste moet erop toezien dat alle blootgestelde huid en weefsel wordt geïsoleerd. De patiënt moet tijdens de behandeling een speciale beschermingsbril dragen.

Pijn en bijwerking
De behandeling is niet pijnlijk en kan zonder verdoving plaatsvinden. Sommige patiënten hebben tijdens de behandeling last van gevoelige tanden, speekselvorming of juist een droge mond. De PrevDent lamp geeft een minimale hoeveelheid warmte af wat meestal de oorzaak van het ongemak is. Heel af en toe voelt de patiënt direct na afloop van de behandeling lichte tintelingen die altijd vanzelf verdwijnen.

Herstelperiode
U mag na de behandeling direct naar huis. U dient de eerste 48 uur geen drank- en voedingsmiddelen te nuttigen die kleurstoffen bevatten (koffie, thee, cola, tabak, rode wijn, chocolade, rode sauzen, bietjes, spinazie etc.) en niet roken.

Risico´s
Het gebruik van PrevDent (en alle andere producten voor het bleken van tanden) wordt afgeraden voor kinderen onder de 16, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Mensen die gauw kokhalzen of benauwd worden, zullen wellicht moeite hebben met de behandeling.
Personen die gevoelig zijn voor licht, patiënten die worden behandeld met een combinatie van UVA-licht en het medicijn Psoraleen (PUVA-behandeling) of andere vormen van fotochemotherapie, of patiënten met melanomen mogen niet worden behandeld met PrevDent. Patiënten die medicijnen of andere middelen gebruiken die lichtgevoeligheid in de hand werken (ongeacht of deze medicijnen met of zonder recept zijn verkregen en ongeacht of deze medicijnen al dan niet homeopatisch zijn), moeten voorafgaand aan de procedure hun huisarts of specialist raadplegen.
Waterstofperoxide, het actieve middel in PrevDent, wordt al jaren veilig toegepast bij de behandeling van tandvlees en ander zacht weefsel in de mond.

Wat is de oorzaak van tandverkleuring?
Er zijn vele oorzaken. Vaak heeft verkleuring van de tanden te maken met leeftijd en de consumptie van verkleurende middelen. Ook inname van bepaalde antibiotica of overdadige hoeveelheden fluoride tijdens de tandvorming kan verkleuringen veroorzaken.

Is het bleken van tanden veilig?
Ja! Er is uitgebreid onderzoek naar gedaan. Uit de onderzoeksgegevens en uit klinische studies blijkt dat het bleken van tanden onder toezicht van een tandarts/mondhygiëniste veilig is.

Hoe lang blijft het resultaat van het bleken zichtbaar?
Als u na het bleken van uw tanden enkele eenvoudige instructies voor de verzorging van uw tanden opvolgt, zullen uw tanden altijd lichter blijven dan ze waren. Voor een optimaal en blijvend resultaat kunt u het beste twee keer per dag poetsen en regelmatig flossen. Indien na verloop van een aantal jaren de kleur wat terugloopt, is het mogelijk een bleektray te laten maken waarmee u met een ‘touch-up’ uw tandkleur kunt bijwerken. Het gebruik van drank- en voedingsmiddelen die kleurstoffen bevatten, beïnvloeden de mate waarin het resultaat blijvend is.

Kosten en vergoeding
De bleekbehandeling kost € 350,-. Deze kosten worden soms vergoed door de ziektekostenverzekeraar.

Voor wie is het bleken van tanden geschikt?
Vrijwel iedereen. Het gebruik van PrevDent wordt afgeraden voor kinderen onder de 16, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Het bleekproces werkt op de meest verkleurde tanden. Donkere verkleuringen, bijvoorbeeld veroorzaakt door antibiotica, zijn moeilijker af te breken. Het uiteindelijke resultaat verschilt van patiënt tot patiënt en is afhankelijk van de structuur van de tanden. Porseleinen kronen, restauraties van composiet (witte vullingen) of ander materiaal bleken niet mee. Dit kan na het bleekproces aangepast worden door de tandarts.

Consult
Overweegt u een behandeling of heeft u vragen naar aanleiding van deze informatie, neemt u dan contact met ons op.
Of maak meteen een afspraak!

Bent u al patient klik hier om een afspraak te maken:

Bent u nog geen patiënt en heeft u belangstelling om patiënt te worden: